Podotherapie van der Eerden biedt nu ook specifiek dryneedling voor de voet aan!! – Podotherapie Van der Eerden – Kaatsheuvel
Header afbeelding

Openingstijden

Maandag: 08.30 - 17.30
Dinsdag: 08.30 - 17.30
Woensdag: 08.30 - 20:00*
Donderdag: 08.30 - 17.30
Vrijdag: 08.30 - 17.30
*Avondspreekuur op aanvraag.

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken door te bellen naar 0416-530259
Mailen kan ook via het contactformulier.
Graag tot ziens en welkom in de praktijk!

Podotherapie van der Eerden biedt nu ook specifiek dryneedling voor de voet aan!!

Dryneedling

Dry needling is een speciale techniek, waarbij met een ‘droge’ acupunctuurnaald een bepaald punt, ook wel “trigger point” genoemd, in de spier aangeprikt wordt met als doel de spanning in de spier snel en langdurig te verlagen. Triggerpoints kunnen actief worden door overbelasting, irritatie of afwijking van ander weefsel in de regio. De triggerpoints en de irritatie van het weefsel kunnen elkaar in stand houden.

Er wordt geen vloeistof ingespoten en het is geen acupunctuur, waarbij er uitgegaan wordt van het beïnvloeden van energiebanen. Bij dry needling wordt er altijd met één naald tegelijk gewerkt.

Binnen de fysiotherapie wordt dry needling al langer toegepast. Voor de podotherapie is het een nieuwe manier van werken en zijn slechts een aantal podotherapeuten geschoold in dry needling van de onderbeen en voet.

Triggerpoints

Dry needling is erop gericht deze triggerpoints te deactiveren en de spierspanning te reduceren. Vaak is het nodig om meerdere triggerpoints in het hele gebied aan te prikken of via de wervelkolom een neuro-reflectoir effect op een gebied te beïnvloeden.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort verkramping of dof gevoel. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezels te bereiken. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijke bewegen. Vaak voelt het behandelende gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van kort duur (paar uur tot maximum twee dagen).

Hoe gaat een behandeling?

Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dry needling kan worden ingezet voor het behandelen van diverse klachten zoals onder andere hielpijn en achillespees- en voorvoet-klachten. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren. De zogenaamde myofasciale triggerpoints. Deze myofasciale triggerpoint zorgen voor extra spanning op een spier/pees, waardoor er op een andere plek in het lichaam een overbelasting kan ontstaan. Door deze triggerpoints los te maken en te ontspannen krijgt het lichaam weer een impuls om de pijnlijke plek te gaan herstellen.

Na de behandeling

U kunt direct na de dry needling behandeling vermindering van uw klachten ervaren. Echter dit kan ook 24 tot 48 uur later optreden. Na de behandeling kan het behandelde deel voor ca. twee tot vier dagen stijf of beurs aanvoelen. Eventueel kunt u ook blauwe plekjes krijgen op de

locaties waar de naaldjes gezeten hebben. In sommige gevallen kunt u zich na de behandeling kort licht in het hoofd voelen, gaan zweten of last van oorsuizen krijgen. Blijf in dat geval even zitten/liggen en het zal zich spontaan en vlot herstellen. Overigens komt dit verschijnsel nauwelijks voor.

Na de behandeling is het van belang voldoende water te drinken (ca. 1,5-2 liter water per dag) en voldoende te bewegen. Dit zorgt dat de vrijgekomen afvalstoffen makkelijker weg kunnen én u minder last heeft van een stijf of beurs gevoel. Gebruik van Dry needling

Naast de dry needling worden er ook oefeningen en adviezen of andere behandelinterventies gegeven om de beperkingen die zijn ontstaan te verhelpen en het behandeleffect op de lange termijn vast te houden.

 

Contra-indicaties bij dry needling

– Onoverkomelijke angst voor naalden,

– Als iemand niet in staat is toestemming te geven,

– Slechte reactie op dry needling,

– Hartklep operatie/ bacteriële endocarditis in de voorgeschiedenis,

– Bij bloedings- of stollingsstoornissen (hemofilie),

– Bij antistollingstherapie of medicatie (plavix en warfarine).

– Zwangerschap

 

Relatieve contra-indicaties zijn;

– Diabetes Mellitus

– Verminderde functie immuunsysteem in verband met infectie risico,

– Zwakke algehele conditie bv. na een langdurige ziekte,

– Lymfoedeem,

– Metalen implantaten/ borst en overige implantaten,

– In en nabij tumoren,

– Oververmoeidheid en over-stimulatie omdat de belastbaarheid verminderd is.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met de praktijk: 0416-530259

Publicatiedatum: 22-06-2021


Terug naar overzicht